36 SYDVÄST JULSPECIAL • 7/2023 EN KAVALKAD AV DRYCKER SOM AVSLUTAS MED EN BUBBLANDE FINAL En vanlig diskussion kring jul vinnördar emellan, är vilket vin du väljer till det svenska julbordet. Avsluta den diskussionen meddetsamma! I december månad bli allting sötare, mörkare och starkare. Sedan 2015 kan man läsa sig till hur många gram socker det är per deciliter. Förstör inte julen genom att läsa innehållsförteckningen. Är det gott och om det passar till – låt det vara så. En njutning! Plocka fram glöggen till pepparkakorna med Stilton, St Agür eller Gorgonzola, damma av punchen när du smaskar i dig saker med smak av arrack, kola eller vaniljfudge. Till sillen dricker man snaps – det är sen gammalt. En akvavit smakar kummin, dill, anis och en gnutta citrus. Läs nu långsamt. Genom att kyla din akvavit till nära noll försvinner nästan all smak och doft. Våga dricka din snaps vid 10-14°C – så både doft och smak får träda fram. Den mörka ölen – den med smak av sirap, kavring, torkad frukt och pomerans. Den skapar en ren smakexplosion i munnen när den möter revbenen, syltan, julskinkan eller varför inte äpplefläsk. Nu närmar det sig snart nyår – du är trött på julmaten. Det söta, mörka och starka behöver få en elegant avslutning. Champagne! Rena dieten i jämförelse! Låt det bubbla, lått moussen få dansa i gommen. Men spara inte det bästa till sist. Börja med din bästa champagne när alla kommer och få en pangstart av smaker. Till 12-slaget duger det mer än perfekt att bjuda på Cava, Cremant eller Prosecco. Alla är ändå glada och bryr sig inte det minsta om doft och smak bara det bubblar. Gott År Nytt by MARTIN BACH Julen

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=