44 SYDVÄST INSPIRATION • 5/2023 4 port • 250 g färsk laxsida • 250 g torskfilé • 1 tsk salt • 1 tsk peppar • 2 gula lökar • 4 vitlöksklyftor • 2 morötter • 1 fänkål • 2 kuvert saffran, 0,5 g • smör • 2 dl vispgrädde • 10 dl fiskbuljong Gör så här: Dela fisken i mindre bitar, ca 2x2 cm, salta och peppra och ställ åt sidan. Skala och ansa alla grönsaker och skär i mindre bitar. Fräs grönsakerna nästan mjuka i en kastrull med saffran och matfett. Häll på grädden och buljongen och låt sjuda. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner fisken. Värm allt tills fisken är klar, ca 5 min. Servera med räkor och dill och gärna ett gott surdegsbröd och en klick aioli. by MARTIN BACH Långkokt chili på högrev med choklad Servera högrevschilin i tacos tillsammans med dinna favorittillbehör 6 port • 1 torkad hel chipotlechili • 1 torkad hel anchochili • ca 2 dl hett vatten (till chilin) • 1 gul lök • 4 vitlöksklyftor • 2 msk rapsolja • 3 msk tomatpuré • 1 kanelstång • 1 msk malen spiskummin • 2 tsk torkad oregano • 2 tsk malen koriander • ca 1 kg högrev i bit • 33 cl ljust öl • ca 1 - 2 dl vatten • 1 oxbuljongtärning • 25 g mörk choklad (70%) • salt och svartpeppar Gör så här: Lägg den torkade chilin i en skål och häll över kokande vatten, låt stå minst 15 minuter. Ta bort stjälken från chilifrukterna och mixa slätt med vattnet. Skala och hacka lök och vitlök. Putsa och skär köttet i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta eller stor kastrull på svag värme tillsammans med tomatpuré och kryddor ca 5 min. Höj värmen och tillsätt köttet. Stek tills köttet får lite färg. Tillsätt de mixade chilifrukterna, öl, vatten och buljongtärning. Låt koka på svag värme under lock 2 - 3 timmar, tills köttet är mört och faller isär. Rör om då och då. Bryt ner chokladen i grytan och smaka av med salt och peppar. Fisksoppa med fänkål, räkor och saffran Toppa med räkor och dill och servera med ett gott bröd och en klick aioli. GRYTOR Höstens mustiga Tror jag fått frågan minst 1000 gånger från vänner och bekanta – vilket rött vin passar till klassikern Chili på högrev som kokat sådär superlänge. Svaret är enkelt: Öl! Eller ännu bättre, veteöl. Finns dessutom riktigt bra alkoholfri veteöl. Kan inte påstå att reaktionen är imponerande. Men chilin som ger hettan krockar direkt med tanninerna i ett rött vin och det blir bara eld. Inte angenämt alls. Kommentaren tillbaka blir ”men om jag inte använder chili då”? Ja då blir det en Pasta Ragu eller köttfärssås som vi kallar det och då är det en fruktig Barbera från Piemonte som ska stå på bordet. Pratar vi däremot om en fiskgryta med både torsk, lax och lite räkor som du kryddar med både saffran och chili då blir svaret inte veteöl utan en halvsöt Riesling från Mosel eller det man på vinspråk kallar för en Spätlese. Sötman i vinet kommer bli som bomull runt chilin så den inte upplevs lika stark. I vitt vin har vi inte heller några tanniner att bry oss om. Inte heller sötman behöver du bry dig om – för här finns inga likheter med det en hel del drack på det glada 80- och 90-talet. Recept från ICA Recept från Recept.se

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=