44 SYDVÄST INSPIRATION • 3/2023 Varje vin har sin årstid – men självklart dricker du vad du vill när du vill! Ingredienser till 4 portioner: 12 tjocka vita sparrisar • 0,5 tsk salt per liter vatten • 1 sockerbit HOLLANDAISESÅS: 150 gram smält smör • 3 äggulor • 1 krm salt 1/2 krm vitpeppar • 0,5 tsk socker • 1-2 msk färskpressad citronsaft 2 msk vitt vin eller vatten TILLBEHÖR: 8 skivor lufttorkad skinka som parmaskinka (valfritt) Art.nr 5899 149 kr text: MARTIN BACH foto: SYSTEMBOLAGET Kokt vit sparris med Hollandaisesås Här hittar du detta fantastiska recept: receptfavoriter.se/recept/kokt-vit-sparrismed-hollandaisesas Art.nr 74935 139 kr Art.nr 20049 179 kr Art.nr 8414 374 kr Lika säkert vårtecken som tussilago, krokus och snödroppar är det bilder på vit sparris med hollandaisesås ackompanjerad av tysk Riesling i april månad. Det slår aldrig fel. Det hade varit mer oväntat om dina vänner delade bilder på facebook nöjda med årets första trädgårdsdag där glaset är fyllt med Vintage Port och på tallriken ligger en riktigt möglig St Agür med en klick fikonmarmelad. Var sak har sin tid liksom. Fördelen med Sverige är att klimatet aldrig blir för varmt för kraftigt rött vin på lunchen eller för kallt för vitt vin på kvällen till toast med crème fraiche, kalixrom, rödlök och dill. Hur menar jag? När det är som allra varmast i Portugal, tempraturer över 40 grader är inte ovanligt, så har jag svårt att njuta ett fruktigt, strävt och kraftigt rödvin från Dao. Då vill jag svalka mig med Vinho verde gjord på Alvarino. Så beroende på hur vädret blir i sommar kommer här mina tips inför varma dagar och svala kvällar.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=