28 SYDVÄST INSPIRATION • 3/2023 Vill du ha en äkta silikatfärg för puts och betongfasader? Som inte bleks, och som är ren och fin utan påväxt, år efter år! Tel.046-30 60 90 | sales@colnor.eu Mineralfärg sedan 1894 BEECK by ColNor 25 års garanti Sätt på locket på grillen för att kväva elden. Vänta till askan är helt sval. Häll vatten över askan. Häll vatten över askan för att släcka eventuell glöd. Du kan hålla med fingrarna över askan för att se om där är några “hot spots” kvar. Lägg askan i en metallbehållare. Lägg askan i någon form av brandresistent metall- behållare såsom exempelvis en plåthink eller plåt- burk. Se till att behållaren har ett väl förslutet lock eftersom det annars finns risk för att vinden råkar få igång glöden på kolbitar som inte har svalnat än. OBS: Använd aldrig en plastpåse eller pappkartong för att lagra askan eftersom detta innebär en brand- Så gör du dig av med askan efter grillningen text & foto: BLUEGAZ Har du grillat färdigt men vet inte vad du ska göra med askan? Läs våra viktiga tips för hur du gör dig av med askan på ett säkert sätt. risk. Använd inte heller en dammsugare för att suga upp askan. Placera metallbehållaren på säker plats. Placera metallbehållaren utomhus, långt bort från saker som kan vara lättantändliga såsom t.ex. staket, trädäck mm. Släng askan efter flera dagar har gått. Vänta flera dagar innan du slänger askan. Därefter kan du slänga den i en väl försluten påse i rest- avfallet. Ev. återanvänd askan. Om du vill återanvända askan kan du t.ex. använda det som gödningsmedel i din trädgård. ➀ VIKTIGT ATT VETA Tänk på att även om askan kan verka helt sval kan den fortfarande innehålla varm kol. Kolbitar och briketter kan fortsätta glöda i flera timmar efter grillningen. Därför måste man vara extra försiktig och verkligen försäkra sig om askan är helt släckt innan man gör sig av med den för att eliminera brandrisken. Läs fler tips här för hur du bäst sköter och rengör din grill: www.bluegaz.se ➁ ➂ ➃ ➄ ➅ ➆

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=