33 Forskning om mer grönsaker och frukt till små barn Vi följer självklart pågående diskussioner om hållbarhet och arbetar efter mottot att det vi utvecklar ska vara bra för människan och bra för planeten. Vi är inspirerade av EAT-Lancet rapporten och det är vår uppfattning att om man önskar se en förändring av kostmönstret hos vuxna så måste det speglas redan i den första maten för de små. Semper deltar därför i en randomiserad forskningsstudie, med 250 barn i två grupper som benämns OTIS (optimerad tillläggskost-studien), vid Barnklinikens forskningsenhet på Umeå universitet. Resultaten visar att barnen som fick en systematisk introduktion av grönsaker och frukt åt signifikant mer av dessa vid 9, 12 och 18 månader. De hade dessutom ett signifikant lägre proteinintag vilket även påvisades genom analyser av urea i blodprover. Barnen i båda grupperna uppvisade fullgod tillväxt. Mest glädjande är att resultaten visar att en mer hållbar kost kan ges redan vid introduktionen av fast föda. För att följa upp barnen som medverkade i studien fram till 18 månaders ålder har under året beslutats att undersöka barnen även vid 6,5 års ålder. Kommande resultat och resultat från uppföljningsstudien kommer att presenteras allteftersom på internationella barnläkar- och nutritions- kongresser. Hälsosam mat för barnen och planeten Till följd av resultaten i OTIS-studien har vi redan lanserat en rad nya livsmedel som innehåller mer grönsaker samt rätter med en blandning av vegetabil- iskt och animaliskt protein på ett mer tydligt sätt. Det finns även livsmedel där smaken av nyttiga baljväxter är mer påtaglig för att underlätta framtida livsmedelsval. Nu har även grötmellanmål i klämpåse mindre söt smak. Baserat på forskningsstudien har Semper utvecklat en praktisk metod kallad STEP- metoden. STEP står för Sustainable Taste Eating Program. Den är gratis tillgänglig i en app och ger en pedagogisk vägledning i hur man systematisk kan introducera grönsaker, frukt och bär under en 24-dagarsperiod. Under gångna året laddades den ner mer än 18 000 gånger i Norden. Efterfrågan har varit stor från föräldrar på råd och rekommendationer för den fortsatta vägen framåt efter introdukt- ionstiden. Därför har vi utökat materialet på vår hemsida med nya STEP-recept och ytterligare information om forskningsstudien för den fortsatta hållbara smakresan. Recept finns från 6, 8 och 12 månaders ålder och de är alla näringsberäknade och rika på grönsaker och rotsaker samt innehåller baljväxter som förutom god smak bidrar med protein. På detta sätt vill vi aktivt bidraga med dels matvanor som bygger grunden för en hälsosam kost livet ut, dels en mer hållbar livsmedelsproduktion som är bättre för vår planet.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=