31 Nutrition På Semper kan vi nutrition och dess betydelse för god hälsa. Näringsriktig och god mat är viktigt för oss alla för att vi ska må bra. För en del av oss behöver maten vara mer än så. Därför behöver vissa se över sin kost mer i detalj för att inte få mag-tarmbesvär. För dem erbjuder vi ett glutenfritt utbud och certifierade FODMAP- låga produkter. Att hitta spannmålsbaserad mat som inte innehåller gluten kan vara svårt. Därför vill Semper underlätta för den som vill njuta av god mat och variera sin kost – även om den inte får innehålla gluten. Våra produkter påminner om motsvarande livsmedel med gluten. Vi erbjuder bland annat bröd, bakmixer, pasta, frukostflingor och kex utan gluten – livsmedel som andra tar för givet. Certifierat för bättre mag-tarmhälsa Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en funktionell störning i mag-tarmkanalen som kännetecknas av besvär som gasbildning, uppsvälldhet, smärtor, förstoppning och/eller diarré. Symtomen kan lindras genom livsstilsförändringar och ändrad kost och det har visat sig vara effektivt att undvika mat som innehåller fermenterbara kolhydrater (så kallade FODMAPs) som inte kan brytas ner i tjocktarmen utan istället fermenteras av tarmfloran vilket kan ge magproblem. Semper har under året certifierat ytterligare ett antal produkter vilka märks med den gröna FODMAP Friendly loggan. På Sempers hemsida finns en fullständig översikt. De certi- fierade produkterna finns även med som grönmarkerade i en app med namnet Belly-Balance som används av många personer med mag- tarmproblem. Om celiaki Celiaki benämns ibland även gluten- intolerans, men det är en missvisande benämning eftersom celiaki är en autoimmun sjukdom och inte en intolerans. Idag uppskattas att 1–2 % av världens befolkning har celiaki. Celiaki innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten, vilket leder till att kroppen inte kan ta upp och tillgodogöra sig livsviktiga närings- ämnen på ett tillfredställande sätt. Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, korn och råg. Personer med celiaki måste hålla en glutenfri kost livet ut för att minska risken för symtom och komplikationer som till exempel näringsbrist. Semper är certifierad enligt AOECS (Association of European Coeliac Societies) Standard, en standard som beskriver hur vi säkerställer att våra produkter är glutenfria. Företag som är certifierade får använda den så kallade crossed -grain symbolen så att konsumenter kan känna sig extra trygga när de köper en glutenfri produkt.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=