3 Vårt arbete har under 2022 fortsatt varit fokuserat på att göra gott för människan och för planeten. Vi bidrar med expertis inom nutrition och med ambitionen att alltid ge mer tillbaka till naturen än vi tar. Vi tror starkt på att både det vi äter och hur vi odlar och producerar mat, kan bidra signifikant till en minskning av den globala uppvärmningen, samt till en ökad biologisk mångfald. Under 2022 har vi sett att matsystemet inkluderas mer och mer i diskussioner och beslut på viktiga globala möten såsom toppmötena om klimat och biologisk mångfald, COP27 och COP15. Även i Norden kommer hållbarhetsaspekter att inkluderas i de Nordiska Näringsrekommendationer som uppdateras. Det finns många fördelar med att älska och äta mer av den mat som finns i vår närhet och att hitta proteiner från växtriket som kompletterar varandra. Vi utvecklar produkter och hjälper föräldrar att skapa matvanor som lägger grunden för bra hälsa senare i livet. Resultatet av OTIS studien, som Semper varit del av, har under 2022 lett till att vi har publicerat nya barnmatsrecept med planetär hälsa i fokus på vår hemsida. Vi jobbar fortsatt vidare med att hjälpa familjer till ett matbord dukat med mer växtbaserade måltider inspirerade av våra Nordiska råvaror. Vi har ett fortsatt samarbete med nordiska leverantörer som arbetar aktivt med olika projekt för att minska utsläppen. I våra produktionsanläggningar jobbar vi kontinuerligt med energieektivitet, minimera avfallsströmmar och optimera produktionen. Under 2022 har vi även ingått ett spännande partnerskap med Lantmännen som vi är väldigt stolta över. Vi är nu med i programmet Klimat och Natur, där vår årsvolym av havre, vete och råg till välling och gröt kommer att vara odlad på ett hållbart sätt. Det leder till 50 % mindre klimatpåverkan av spannmålet och en positiv påverkan på biologisk mångfald. Året som passerat har varit utmanande för oss på Semper. Konsekvenser av den geopolitiska situationen ledde till höga energipriser och råvarubrist. För vår del ledde detta till ökat fokus på eektivitet – som är en fördel för miljön. Vi är medvetna om att våra anställda är nyckeln till framgång för företaget och för vårt hållbarhetsarbete. Att säkerställa säker och trygg barnmat samt gluten- fria produkter under de förhållanden som rått i omvärlden, har varit en utmaning för alla. Under 2022 har vi även gått igenom en omorganisation. All förändring – även den som leder till förbättring – kräver kraft och engagemang. Jag är stolt och tacksam över hur personalen har tagit sig an 2022 – med idogt arbete och support av varandra. Under året har vi donerat pengar till UNHCR för att stötta deras outtröttliga arbete att hjälpa utsatta människor. För oss är det viktigt att ge vårt stöd för att mat, filtar och skydd ska nå fram till människor på flykt eller i katastrofområden. Omvärldens instabilitet till trots har vi behållit vårt fokus på att bli mer hållbara för varje år som går. Vår hållbarhetsstrategi vilar på fyra pelare: Inköp, Produktion, Produkter och Medarbetare. En strategi som inte förändras när världen gungar. På Semper arbetar vi hårt för att förse marknaden med mat som är bra för människan och för planeten – oavsett vilka utmaningar och omständigheter som råder i världen. Ansvar för matsystemets påverkan Jim Frandsen, VD Semper AB
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=