26 Avfall och Svinn Vi arbetar proaktivt för att minska avfall och svinn. Tekniken att ta tillvara på avfallets värdefulla egenskaper fortskrider kontinuerligt och vi letar alltid efter möjligheter att ta del av utvecklingen. En del av våra knäckebrödsmulor återvinns av ett högteknologiskt bioraffinaderi till tre nyttiga produkter, nämligen drivmedlet etanol, proteinfoder till kor och CO2 till dryckestillverkning. Det produceras även biogas av flytande produktrester och av svinn som inte kan användas till djur- eller insektfoder. Även råvaruförpackningar av plast, metall och wellpapp återvinns. ÅTERVINNA Det är absolut viktigast att minimera mängden avfall och svinn, för att minska vår miljöpåverkan och ta vara på våra resurser. Våra viktigaste verktyg för att minimera avfall och svinn i produktion och lager är utbildning och processförbättring. Vi har under 2022 fattat beslut att märka våra glutenfria produkter med information som uppmuntrar konsumenten att titta, lukta och smaka på produkter som har passerat bäst före datum, då våra sinnen är bra verktyg att bedöma om en produkt fortfarande är god att äta. Vi vill på det sätt bidra till minskat matsvinn även efter produkter har lämnat vårt lager. Du kan läsa mer om detta initiativ i avsnittet ”Våra produkter”. Vi fortsätter vårt proaktiva arbete med kunder som kan ta emot produkter med kort tid kvar till bäst före datum. Vidare skänker vi även mat till välgörenhet, bland annat Matmissionen, Stockholms Stadsmission, danska Venligboerne, norska Fattighuset och finska Operaatio ruokakassi. MINI MERA Den största delen av anläggningarnas matsvinn går sedan tidigare till företag som gör djurfoder av det. Fokus i Korsnäsbageriet har varit att hitta mer hållbara destinationer för det produktsvinn som uppstår. Till exempel används knäckebrödsmulor som foder i en ny insektodling i regionen. Insekterna kan sedan utgöra proteinkällan i till exempel fiskfoder. I syfte att hitta mer hållbara sätt att använda knäckebröd som inte uppfyller våra kvalitetskrav med avseende på form och utseende men som har lika god smak som alltid, gjordes även en lyckad testförsäljning av produkt med mindre kvalitetsfel till konsument. ÅTERANVÄNDA Det är viktigt för oss att inget avfall eller svinn kasseras. De restströmmar som vi inte kunde undvika, återanvända eller återvinna gick till en förbränningsanläggning med energiutvinning. Energin används oftast som värme. Vårt mål är att inget matsvinn skall gå till förbränning. UTVINNA ENERGI Avfallet i våra anläggningar består främst av råvaruförpackningar som sorteras i olika fraktioner, och av produktsvinn som återvinns som djurfoder eller biogas. I produktionen uppstår svinn främst vid uppstart och avslutning av en tillverkningscykel. Det som då kommer fram har inte den absoluta kvalitet som krävs för att livsmedlet ska gå vidare till förpackning. På vårt lager kan svinn uppstå när produkten har för kort tid kvar till bäst före datum, eller när en förpackning går sönder under transport alternativt hantering. Vi arbetar på flera sätt för att undvika och minimera att svinn uppstår.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=