11 BOKTIPSET! ”Ätbart - en svinnbra handbok” av Gabriel Johansson Visste du att du kan frysa in mjölk och vin, göra buljong på rotfruktsskal och ströbröd av gamla brödskivor? Ätbart - en svinnbra handbok ger dig användbara råd och recept för att minska ditt matsvinn. Här presenteras även tankeväckande fakta om matsvinnets alarmerande klimatpåverkan och kostnader. Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och enklaste sakerna du kan göra för klimatet. Dessutom kan du spara tusentals kronor på att slänga mindre mat. Boken innehåller allt från vägledning vid planering av inköp och tips om hur du förlänger varornas hållbarhet, till recept på goda och svinnsmarta måltider. Föreningen Ätbart - vinnare av Svenska hjältars hållbarhetspris 2021 - hjälper dig här att leva ett klimatsmart liv och bidra till en bättre värld. MAPO I DEL 2 I SIDA 11 MAT I MAPO Ulla Troëng bor i Mariefred och grundade Sveriges veganförening för mer än 45 år sedan. Vem frågar man då helst om veganska recept? Ulla tipsar om det mesta som hör veganskt kost till - här kommer veckans recept och ett boktips! VEGANSKA TIPSET VECKA 8 Nu när matpriserna går upp varje vecka gäller det att välja billig men hälsosam mat. Bönor är billiga, goda och hälsosamma. Använd säsongens grönsaker. Ribollita 1 lök 2-3 vitlöksklyftor 2-3 morötter 200 gr kål 1 ask tomatkross 6 dl vatten 2 buljongtärningar 2 askar vita bönor Eventuellt riven veganost eller 2 msk B-jäst Hacka lök och vitlök. Skiva morot och kål tunt. Fräs allt i lite olja. Ta i vatten, buljong och krossade tomater. Koka upp och puttra i 10 minuter. Ta i bönor, salt och peppar. Ställ in grytan i ugnen och gratinera med ost eller b-jäst överst tills det översta lagret fått lite färg. Fransk potatissallad 800 gr kall kokt potatis utan skal 4 salladslökar 2 msk äppelcidervinäger 3 tsk dijonsenap 1 tsk agavesirap 3 msk olivolja 1/2 tsk salt eller 1 msk hackad kapris 2 krm svartpeppar Tärna potatis och skiva salladslöken. Blanda allt. Tillsätt eventuellt finhackad persilja eller basilika Äppeldessert 1 äpple per person Kanel Kardemumma Vaniljglass eller havregrädde med lingon Ta bort kärnhusen och skiva äpplena tunt. Fräs i stekpanna i lite olja och strö över kanel och kardemumma. Servera till en klick vaniljglass eller en klick lingonvisp — vispa havrevispgrädde och rör i frysta lingon eller lingonsylt! Flapjacks 2 dl havreflingor 1 dl jordnötsmör 1/2 dl sirap 50-100 gr mörk choklad Rör ihop havreflingor, jordnötsmör och sirap. Blanda noga. Tryck ut i tunt lager i en bakplåtpappersklädd form. Ställ kallt. Smält sedan choklad i vattenbad och bred på ovanpå.Skär i bitar. Förvara i kylskåpet eller ta med på utflykten. Variera flapjacksen med att ta i russin, hackade valnötter, ingefära eller något annat du tycker om. Nötfudge 2 dl crunchig jordnötsmör 3,5 msk kokosolja 2,5 msk agavesirap 1 krm vaniljpulver 1 dl pistagenötter Rör ihop allt utom nötterna. Blanda sist ner nötter och tryck ner allt i bakpapperklädd form Ställ i frysen. Ta ut och skär i bitar. Billigt och hälsosamt! Foto: Pixabay
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=