10SIDA 10 I DEL 2 I MAPO MAT I MAPO Maten och drycken vi älskar! Åsa Wahlström, vinspecialist Mustig risonigryta 2 morötter 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 2 stjälkar blekselleri 1 paket bacon ½ röd chili 2 kvistar rosmarin 1 msk olivolja 1 brk cocktailtomater 400 gr 1 dl vitt vin (om du har en slatt över i kylen) 5 dl kycklingbuljong 200 gr risoni 4 skivor vitt gott bröd, (gärna ett par dagar gammalt) 2 msk olivolja 2 vitlöksklyftor 1 kvist rosmarin Salt Skala morot, lök och skär i små tärningar. Skär också bleksellerin i lika stora bitar. Krossa vitlöksklyftorna med kniven. Skär bacon i tärningar och fräs alltsammans i några minuter. Slå på vin, buljong, tomater och lägg i rosmarin. Har du en gammal kant med parmesan som är så hård att den inte går att riva för hand i kylen så släng i den. Den ger fin smak. Koka sakta i minst 30 minuter, behövs det fyllas på med lite vätska så fyll på med lite vatten. Koka under tiden upp välsaltat pastavatten. Riv sedan brödet på den grova sidan på ett rivjärn, hetta en stekpanna med olivolja, lägg i brödet och låt det bli gyllene, smaksätt med vitlök, salt och rosmarin. Låt svalna Koka risoni och vänd ner den med tomatblandningen, ringla över lite olivolja och servera genast med lite riven parmesan, stekt bröd och gärna ett nybakat gott bröd. Shakshuka, huevos rancheros, kärt barn har många namn. Perfekt billig god och näringsrik mat. Basen är en god och kryddig tomatröra, tillsätt sedan det man har, kan vara några korvsnuttar, bönor som här, lite bacon. Funkar till alla måltider, en bra brunchrätt, eller en snabb middagsrätt om man kokat tomaterna i förväg, då tar den bara några minuter och man är på väg till träning eller vad man nu vill. Matig januarishakshuka 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 röd paprika 1 tsk spiskummin ½ röd chili fintärnad 1 msk rapsolja 2 stjälkar blekselleri 2 burkar hela skalade tomater 3 dl grönsaksbuljong 1 förpackning blandade kokta bönor 4 ägg Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöken. Tärna den röda paprikan och bleksellerin. Fräs grönsakerna i oljan, smaksätt med spiskummin. Häll i tomater och här finns ett knep som mina barn visade mig på Tiktok. Jag köper alltid hela tomater för de är ofta bättre än krossade. Pressa tomaterna i en potatispress så blir det krossade, supersmart.. Häll i buljongen och bönorna. Koka tills det börjar tjockna, tar olika lång tid beroende på till exempel vilken typ av panna man använder, men cirka 15 minuter. Smaka av med lite salt. Gör små gropar i tomatmixen, knäck i äggen i hålen, lägg på ett lock och fortsätt koka sakta tills äggen stelnat. Dögott med ett gott bröd till! /Magnus Magnus Lundström, matproffs Billig mat. En härlig och mustig ”minestra”, någonstans i landet mellan gryta och soppa. Till det serverar jag de här brödkanterna som egentligen är lite för torra för att stolt sätta fram på frukosten, Pan grattato kallar italienarna det och steker det gärna med vitlök och lite sardeller, fattigmansparmesan eller helt enkelt stekt bröd. När man inte hade råd med parmesan stekte man bröd och strödde över pastan, och undrar om det inte är i samma klass som en bra parmesan? Förbered ingredienserna. Koka risonigrytan. Servera med ost och bröd. Shakshuka - billig mat som mättar. Hemstädning med proffsiga hemstädare nära dig Kontakta oss redan idag på info@lksservice.net Mariefred LUNCH & TAKE-AWAY TELEFON: 070-2668772 GRIPSHOLMSGOLFRESTAURANG.SE FÖLJ OSS GÄRNA PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM MÅN-FRE 11.00-15.00 GRIPSHOLMS VECKANS MENY Skanna koden! RESTAURANG - CATERING - TAKE-AWAY - FESTVÅNING DJURHUSET MA R I E F R E D Ruddammsgatan 2 (Vid Coop Konsum) | @djurhusetimariefredab | 0159–202 03 ÖPPET MÅNDAG – FREDAG 10.00–18.00, LÖR 10.00–15.00 NY VETERINÄR HOS DJURHUSET Vi hälsar veterinär Emma Ekman och Gnesta Veterinärpraktik välkomna till Djurhuset i Mariefred. DROP-IN: TORSDAGAR 12.00–16.30 DROP IN: ENKLARE BESÖK SOM VACCINATION, RECEPTFÖRNYELSE OCH CHIPMÄRKNING ÖVRIGT BESÖK, TIDSBOKNING: 0158–300 00 Första torsdagen varje månad!
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=