VITBOK - DESINFEKTIONSMEDEL FÖR BASSÄNGBAD Copyright© - EnviroProcess AB 20 9. JÄMFÖRELSE AV OLIKA DESINFEKTIONSMEDEL Natriumhypoklorit 12% (NaOCl) Kalciumhypoklorit 65–70% (Ca(OCl)2) Egenproducerad klorlösning. Elektrolys av koksalt i cell utan membran Natriumhypoklorit 0,3–0,8% (NaOCl) Egenproducerad klorlösning. Elektrolys av koksalt i membrancell Natriumhypoklorit 2–3% (NaOCl) Råvara Klorgas som stabiliserats med natriumhydroxid (lut) Klorgas som stabiliserats med kalk Koksalt (NaCl) Koksalt (NaCl) Leveransform Flytande klorlösning - Dunk 24 - 72 kg - Conticontainer 800 kg - Överpumpning från bil (>800 kg) - Bulkleverans >4m3 (tankbil) Klorgranulat/ Tabletter - Fat 25–45 kg Salttabletter/ Granulat - Säck 25 kg (1000 kg på en pall) - Bigbag 1000 kg Salttabletter - Säck 25 kg (1000 kg på en pall) Ursprungsland råvara Produceras i Norden Produceras i Japan, Kina eller USA Salt från Europa Salt från Europa Transport råvara Lastbil (Tankbil för bulkleverans) Båt till Europa, sedan lastbil Salt via lastbil Salt via lastbil Mottagning Avlastning och transport till lagringsplats med hjälp av pallyft eller säckkärra. Vid överpumpning leds produkten direkt till lagringstank. Avlastning och transport till lagringsplats med hjälp av pallyft eller säckkärra. Avlastning och transport till lagringsplats med hjälp av pallyft eller säckkärra. Avlastning och transport till lagringsplats med hjälp av pallyft eller säckkärra. Lagring I leveranskärl eller överpumpning till lagertank/doserkärl. Natriumhypoklorit är en färskvara. Vid sönderfall minskar effekten och oönskade biprodukter bildas (klorat, perklorat). Lösningen bör normalt förbrukas inom 1-2 månader. I leveranskärl. Saltsäckar lagras på pall. Bigbag töms i upplösningstank Lagringsvolymen för producerad klorlösning bör anpassas till dygnsförbrukningen. På det sättet används alltid färsk klorlösning. Saltsäckar lagras på pall Lagringsvolymen för producerad klorlösning bör anpassas till dygnsförbrukningen. På det sättet används alltid färsk klorlösning. Lagringsstabilitet Färskvara. Hållbarheten försämras av värme och solljus. Halveringstiden uppges till cirka 85 dygn vid +30°C (ref EKA). Färskvara. Fuktupptagning ger klumpar, oxiderar och ger övertryck i behållaren. Salt är lagringsstabilt Salt är lagringsstabilt
RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=