HAR DU HÖRT - APRIL 2024

HAR DU HÖRT? ARANÄS FASTIGHETER BOSTAD April 2024 – Välkommen till öppen odling på Kungsgärde Sugen på att odla egna grönsaker? Provjobba på vår Coworking Care of Aranäs. Hej företagare! Aranäs städgäng får högsta betyg – Engagerade och kunniga medarbetare är nyckeln Sidan 3

2 Hej, Jag heter Lena Björn och har all anledning att vara stolt. I min roll som ansvarig för lokalvård på Aranäs så arbetar jag tillsammans med ett gäng helt fantastiska människor som ni träffar ute i våra områden och fastigheter varje dag. I 38 år har jag arbetat på Aranäs och mitt fokus har hela tiden varit att se till att ni som bor hos oss upplever att ni har det rent och snyggt i er boendemiljö samtidigt som ni ska bli trevligt bemötta av alla våra lokalvärdar. I det här numret av Har du Hört? kan du läsa mer om vårt arbete och få ett ansikte på alla som varje dag arbetar med att hålla rent och fint. Missa inte heller att fylla i enkäten som snart skickas ut digitalt. Dina svar hjälper mig och mitt gäng, men även alla andra på Aranäs att bli ännu bättre. Jag önskar er alla en fin vår och sommar! Lena Björn Ansvarig lokalvård Gör din röst hörd igen – fyll i enkäten digitalt och vinn ett presentkort I början av maj skickar vi ut årets hyresgästenkät digitalt till de hyresgäster som angett sms och mejl på Mina sidor, gå gärna in och se över så att ni har rätt uppgifter där. Alla svar är anonyma och det går att förtydliga synpunkter med utförligare kommentarer för den som önskar. OBS! Sista datum för att skicka in enkäten är den 20 juni. ÅRETS HYROR ÄNNU inte KLARA I skrivande stund är Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i förhandling om hyresnivåerna för 2024. När hyrorna är klara förmedlar vi detta på vår hemsida, i appen och sedan på hyresavin.

3 Ett vinnande koncept Totalt arbetar 11 personer med lokalvård på Aranäs, de allra flesta på bostadssidan men även inom det kommersiella beståndet. Ungefär hälften är killar och hälften tjejer. Från att tidigare i stort sett bara ha handlat om trapphusstädning har uppdraget i dag utökats och breddats. Gänget håller rent både inne i fastigheterna och ute på gårdarna, vilket omfattar skräpplockning, tömning av papperskorgar och vintertid även viss snöskottning. En annan viktig uppgift är att ta hand om alla miljörum och se till att de är fräscha och att sorteringen fungerar som den ska. Även tvättstugorna ska ses efter. – Vi syns dagligen ute i våra områden i våra blåa kläder och tack vare låg personalomsättning, vilket är väldigt ovanligt i vår bransch, så är det ofta samma medarbetare som våra hyresgäster möter. Det skapar trygghet och trivsel, berättar Lena Björn, städledare på Aranäs. Att ni som bor hos oss är nöjda märker vi varje år i vår hyresgästenkät som utförs av AktivBo. I branschen är vi outstanding och 2023 hade vi bland de högsta betygen av alla hyresvärdar inom kategorin ”Rent & snyggt”. År efter år får de höga kundnöjdhetsbetyg och oräkneliga gånger har ni som bor hos oss utsett dem till bäst i Sverige på det de gör. Aranäs ”städgäng” är älskade av många. Hållbar städning blir renast i längden All städning hos Aranäs utförs med miljövänliga kemikalier som doseras med en särskild mopptvätt i städmaskinerna. Alla medarbetare utbildas också löpande inom kemikaliehantering och städ. Under 2023 har vi inventerat all kemikaliehantering för att ansluta oss till kemikalie-appen – ett värdefullt hjälpmedel för våra medarbetare. Fem saker som hjälper oss i vårt jobb · Lägg inte dörrmattan på utsidan av din dörr · Ställ inte vagnar, leksaker, skor och prylar i trapphuset · Sortera rätt i miljörummen och kör grovsopor till återvinningen · Släpp inte ut din katt i trapphuset · Städa tvättstugan när du tvättat klart Tack! Nyputsade fönster och fint på gårdar och vägar Ett välkommet vårtecken är när vi drar igång putsningen av alla våra trapphusfönster – både invändigt och på utsidan. För självklart ska de vara rena och fina lagom till ljusare tider. Och så håller vi på att göra rent på gångvägarna i och omkring våra områden. Det är inte minst mycket grus som ska bort efter vinterns halkbekämpning. Det samlas tyvärr också många ägarlösa cyklar i våra områden – och nu har vi plockat bort en ny omgång spökhojar.

4 Nya sätt att nå oss smidigare

5 Sök på boendeappen Avy och ladda ner appen från App Store eller Google Play. Första gången du öppnar appen möts du av Avy:s generella startskärm. Klicka på Logga in med BankID och identifiera dig mot Avy – Boendeappen. Registrering sker med hjälp av e-postadress och telefonnummer. Godkänn Avy:s användarvillkor och integritetspolicy. Klart! App-ikonen kommer bytas till Aranäs logga. Så här laddar du ner appen: 1 2 3 4 5 6 Scanna QR-koden och ladda ner boendeappen. Vi är glada att så många av er använder vår boende- app. En stor fördel är att vi väldigt snabbt kan nå ut till er med viktig information. Informationen når er också oavsett var ni befinner er – vilket kan vara skönt för dig som hyresgäst att veta. Appen är vår primära kanal för hyresgästinformation så vill man ha information om vad som händer i sitt område och fastighet bör man ladda ner appen. Att ladda ner appen är superenkelt. Aranäs Boendeapp Om inte allt fungerar som det ska? Enklast gör du en serviceanmälan via vår boendeapp. Vi arbetar hela tiden för att utveckla vår tillgänglighet på Aranäs. Allt för att tillgodose våra hyresgästers och samarbetspartners olika behov. Den 1 februari genomförde vi vissa förändringar för att du enklare ska få hjälp när du kontaktar oss. För att du ska slippa att vänta i telefonkö har vi infört ett knappvalssystem som möjliggör att du direkt kan välja vad ditt ärende gäller via knappval och på så vis via talsvar få hjälp alternativt bli uppringd av rätt person. Vill du ha personlig service är du välkommen att ringa oss mellan klockan 08.00–12.00 och då välja att bli kopplad till receptionist. Serviceanmälan När som helst under dygnet kan du göra din serviceanmälan via vår Boendeapp eller Mina sidor på aranas.se. Akuta service-/störningsärenden Akuta ärenden, såsom t.ex. pågående vattenläckage eller om någon riskerar att skadas, tas emot dygnet runt via knappval på telefon på 0300–512 80. Besökstider Våra öppettider är helgfria vardagar mellan klockan 08.00–12.00 och du hittar oss på Kungsgatan 6, våning 4. Under våra besökstider kan bomnyckel hämtas ut.

Simkunnigheten minskar bland barn i Sverige. Det är en både farlig och tråkig utveckling. Därför fortsätter vi att arrangera Aranäs simskola i samarbete med Kungsbacka simsällskap. Aktiviteten bekostas av Aranäs och är öppen för barn som bor hos oss. Årets simskola kommer att äga rum i Kungsbacka simhall under vecka 26 och 27. Mer Aranäs simskola – kul och livsviktigt information kring gruppindelning och hur du anmäler dig kommer att skickas ut i boendeappen vecka 17. Antal platser är begränsade och först till kvarn gäller. Ladda ner Aranäs boendeapp nu för att inte missa informationen, se QR-kod på föregående uppslag. 6 BOKA REDAN NU Vårevent helgen 27–28/4 Barnen får träffa Mamma Mu och Kråkan med musikal och en barnfotograf finns på plats för att föreviga detta härliga möte. Blodbussen Finns på plats: 20–23/5 & 1–3/7 Förtidsrösta till EU-parlamentet 20/5–10/6 Barnevent Söndag 26/5 Kom och plantera med Biet Maya. Som vanligt är det full fart på Kungsmässan och helgerna kryddas ofta med olika evenemang och aktiviteter. Aktuell information hittar du alltid på kungsmassan.se eller i våra sociala kanaler. Vad händer på Kungsmässan i vår/sommar På gång i Kungsbacka Det är mycket kul som händer i Kungsbacka framöver. Full koll får du genom att läsa Kungsbackas hela evenemangskalender.

7 Vi samarbetar nu med kommunpolisen och BRÅ (Brottsförebyggande rådet) i Kungsbacka för en nolltolerans mot hot och kriminalitet i våra områden. För att lyckas med arbetet behöver vi er hjälp. Tillsammans kan vi vända trenden och skapa en tryggare miljö. Aranäs, BRÅ och kommunpolisen genomförde den 13 mars en trygghetsvandring på Ivarsgårdsgatan och Bäckmans gård där vi tillsammans med hyresgäster hade en dialog kring olika åtgärder. Vi pratade även om hur Grannsamverkan fungerar och hur det kan öka säkerheten. Vi kommer genomföra fler trygghetsvandringar ute i våra områden så håll utkik i boendeappen när vi kommer till ditt just område. Ett tryggare område Vill du bo på Tingberget & Tingshöjd? Byggget av Tingshöjd pågår nu för fullt. Är du intresserad? Läs mer på aranas.se

8 Visst var det fint på alla gårdar förra sommaren? Räkna med att det kommer att bli lika vackert i rabatterna år, för snart släpper vi loss alla våra glada sommarjobbare igen. Det kommer att klippas gräs och rensas ogräs så det står härliga till. Vi säger varmt välkomna till årets sommarjobbare! Snart ska det sommarjobbas igen Sedan några månader tillbaka har vi glädjen att ha Sebastian med i vårt team av fastighetstekniker. Sebastian ansvarar för våra bostäder i områdena runt Kolla. Varmt välkommen till Aranäs! Vi säger hej till Sebastian Ek – ny fastighetstekniker i Kolla, Kolla Backe och Kolla Parkstad ALEXANDRA REUTENBERG arbetar som Marknadskoordinator på Aranäs. Har du förslag på hur vi kan bli bättre eller är det något du saknar i Har du hört?, hör gärna av dig till alexandra.reutenberg@aranas.se. Har du ett förslag till nästa nummer?

Detta behöver du: • Gurkfrö (välj sort med små gurkor ex. Beth Alpha, Muncher, Baby F1) • Såjord • Såkruka (funkar med nedre delen av tom mjölkkartong med uppklippta hörn i botten) • 5–10 liters kruka (gärna två storlekar för stegvis omplantering) • Planteringsjord • Näring • Snöre för uppbindning Så här gör du 1. Plantera ett frö ytligt i såkrukan. Det tar ca 10–15 dagar innan det gror. Placera ljust och varmt. Håll fuktigt men övervattna inte. 2. När plantan har fyra blad planerar du om den i planteringsjord i större kruka. Du kan göra det i olika steg allt efterhand som rötterna fyller krukan. 3. Bind snören som du fäster i gardinstång eller balkongräcke. Plantan skickar ut revor som du snurrar runt snören. 4. Gurkor gillar fukt och värme. Duscha gärna plantan. 5. Snart kommer gula blommor ur vilka gurkor utvecklas. Innan plantan är helt redo kan den abortera några gurkor, ha tålamod, det kommer fler. 6. Ge plantan näring med vattnet ca en gång per vecka. 7. Blir plantan för buskig kan du klippa bort stora blad som skymmer frukterna. 8. Gurkorna klipps av när de är mogna. Skörd främjar tillväxt av nya gurkor. Njut av skörden! 9 Alla kan odla – även du som bor i lägenhet. Ett annorlunda, dekorativt och roligt sätt att odla är att driva upp gurkor i fönstret eller på balkongen. Med några få fröer, näringsrik jord och snören kan du lätt skapa en gurkgardin som ger skörd under hela sommaren. Odla din egen gurkgardin

10 Ett vårtecken helt i vår smak Vi har planterat fina våriga penséer i våra urnor och längre fram kommer det att planteras vackra sommarblommor. Under våren pågår löpande ett så kallat OVK arbete då vi besiktigar och utför service på våra ventilationsanläggningar alla områden. I februari genomförde vi en rensning av träd i dungen mellan Bäckmans gård och Ivarsgårdsgatan. Träden var i dåligt skick och togs ned för att minska risk för skador samt öka tryggheten. Räkna med Aranäs har ett avtal med Anticimex, vilket innebär att du som hyresgäst inte behöver betala för deras tjänster. Om du skulle upptäcka getingar, myror, ohyra eller skadedjur i din lägenhet ska du kontakta Anticimex direkt på anticimex.se. Exempel på ohyra och skadedjur är pälsängrar, mal, myror, möss, getingbon, mjölbaggar och silverfiskar. Psst! Se till att dina husdjur inte använder gårdar och planteringar som toalett. Skulle det hända en olycka, plocka upp efter din hund och släng där det hör hemma. Sommar, sol och uteliv – vad gäller på våra gårdar? Aranäs har många underbara gårdar och fina uteplatser. Så här års får vi därför mängder av frågor om vad som gäller för utemiljön. Vad får man göra och vilka regler finns?

11 NÄR: 27 april kl. 11–12 VAR: På Kungsgärde bakom Elof Lindälvs gymnasium ANMÄLAN: Maila till reception@aranas.se (max 25 personer, först till kvarn) Välkommen på ”öppen odling” Sugen på att odla dina egna grönsaker? Vi har ett samarbete med den ideella föreningen Kungsbacka Tillsammansodling, som vi är väldigt stolta över. De odlar grönsaker och blommor på Kungsgärde bakom Elof Lindälvs gymnasium. Hela tanken är att skapa en social gemenskap med odling, mat och trädgård som gemensamt intresse. Det handlar alltså inte om enskilda odlingslotter utan om en större odling där man hjälps åt och delar upp arbete, ansvar och skörd. Tillsammansodling är ett perfekt upplägg för den som inte vill binda sig vid daglig vattning och ogräsrensning – alla hjälps åt! Det finns plats för fler medlemmar och därför bjuder nu Kungsbacka Tillsammansodling i samarbete med Aranäs in till ”öppen odling” den 27 april. Representanter visar runt samt berättar om upplägget. Vi på Aranäs är på plats och bjuder på fika.

Provjobba en vecka i vår coworking! Är du egenföretagare, konsult eller arbetar du på ett bolag med huvudkontor på annan ort? Då kanske du är i behov av en flexibel och smidig arbetsplats. Ta med dig datorn och testa vårt koncept ”Freedom” utan kostnad i en vecka och bli en del av vårt härliga gäng på vår coworking Care of Aranäs. Precis som hemma men tillsammans och mitt i stan! Kontakta Therese på 0300-512 37 eller therese.linders@aranas.se Läs mer på aranas.se

RkJQdWJsaXNoZXIy MjYyNDk=